Ny bog med ukendte digte af H.C. Andersen

Af Lars Bo Jensen. Opdateret 23.10 2013.

Mandag 21.10 2013 (hele dagen)

Lise Bostrup har den 21. oktober 2013 udgivet en samling digte af H.C. Andersen, såkaldte "bouts rimés", vers på andres rim: At reise i en Luftballon. Vers på andres rim.

Bogen indeholder 89 digte, der ikke er udgivet tidligere, med Lise Bostrups ord, fordi genren er gået i glemmebogen.

Bouts rimés er digte, som H.C. Andersen skrev i sociale sammenhænge hos de familier, han besøgte. Hans værter gav ham en række enderim og ofte også en overskrift, som han så inden for f.eks. 10 minutter skulle skabe et digt over.

(Fra pressemeddelelsen, se den vedhæftede fil.)

Bogen er illustreret med H.C. Andersen-papirklip og er forsynet med en introduktion, hvor Lise Bostrup skildrer genrens udvikling i Europa siden 1600-tallet med nedslag i de franske mæcener, solkongen Ludvig den 14., Alexandre Dumas, Goethe, Majakowski og Boris Pasternak.

H.C. Andersen begik bouts rimés gennem næsten hele sit liv. Bostrup antyder i pressemeddelelsen, at genren var og er mindre velanset, hvilket nok kan forklares med den på H.C. Andersens tid tiltagende dyrkelse af det moderne, den nye og originale digtning, en tendens, der blev forstærket af romantikkens geni-dyrkelse.

Det er jo næppe "genialt" at digte på andres rim, men som Bostrup helt rigtigt anfører, var der en årtusindgammel og højagtet tradition for andre former for efterligning af litterære forbilleder, ligesom gendigtning af eksisterende fortællinger bestemt ikke var ringeagtet:

Digtene i At reise i en Luftballon er i mange tilfælde af høj kunstnerisk kvalitet, og hvorfor skulle det egentlig også være mindre kunstnerisk at skabe vers på andres rim end at skrive sonetter på andres litterære former og eventyr på andres historier og sagn om forskellige danske herregårde?

Udsalgsprisen for bogen er 250 kr. inkl. moms. Den kan bestilles gennem boghandlen og direkte gennem forlaget:

Lise Bostrup
Forlaget Bostrup
Herlufsholmvej 11
2720 Vanløse
ForlagetBostrup@gmail.com

Lise Bostrup har præsenteret bogen på Dansk Forfatterforenings GuldalderTirsdag den 1. oktober og på Dansk Forfatterforenings Kulturnat i København.

BogForum 8.-10. november i Bella Center  har hun en konkurrence, hvor hun vender bøtten og lader danske digtere stille rimopgaver til publikum. Benny Andersen, Pia Tafdrup, Karsten Bjarnholt, Cindy Lynn Brown og Ole Bundgaard har stillet opgaverne.

Dokument(er): 

H.C. Andersen: At reise i en Luftballon