Niels Oxenvads indledning til Melchior-brevene online

Af Lars Bo Jensen. Opdateret 8.4 2015.

H.C. Andersen-Samfundets tidligere formand og æresmedlem Niels Oxenvads indledning til H.C. Andersens brevveksling med familien Melchior er udgivet online. Udgivelsen er posthum, men i overensstemmelse med Niels Oxenvads ønske.

Online-udgavens fortrin frem for bogen er billederne, som i bogen alle er trykt i sort-hvid, men her har originalens farver, er markant større og i en høj kvalitet. Teksten er desuden tilføjet links på nogle henvisninger.

Niels Oxenvads indledning er en længere tekst om familien Melchior og forbindelsen til H.C. Andersen. Familien blev sent en del af H.C. Andersens liv, men den blev meget vigtig for ham. Den særdeles gæstfrie familie havde Andersen som fast torsdags-gæst, om vinteren i lejligheden på Højbroplads, om sommeren på landstedet Rolighed på Østerbro.

H.C. Andersen vekslede mange og lange breve med familien og fik et fortroligt og varmt forhold til den. Dorothea Melchior tog sig af forfatteren i hans sidste tid og førte pennen i hans dagbog til allersidst.

Niels Oxenvad udarbejdede brevsamlingen gennem flere år på H.C. Andersen-Centret i Odense, hvor undertegnede havde fornøjelsen at dele kontor med ham i flere år. Hans arbejde med brevene var et nært samarbejde med især Solveig Brunholm, der samtidig arbejdede på brevbasen, den store samling af H.C. Andersen-breve.

Æret være Niels Oxenvads minde.

Lars Bo Jensen, påsken 2015
Rolighed på Østerbro
Dorothea Melchior